Lite tekniskt ...

Böckerna är paketerade i formatet EPUB och kräver ett speciellt program som kan packa upp dem och visa upp dem i bekvämt läsbart skick på skärmen.

Har man en läsplatta avsedd för att läsa epub-filer är detta inget problem, men vill man kunna läsa e-böcker på annan utrustning kan man behöva söka upp och installera lämplig applikation. Vad som passar beror dessutom bl.a. på vad man har för operativsystem.  Du får undersöka saken. Tipsa mig om vad du vet, så kan jag lägga ut informationen här!

Tills vidare är mitt råd: Ta en titt på http://bokon.se under "Så gör man". För iphone, ipad och Android tillhandahålls appen "Adobe Digital Editions".  

Vill du läsa bokfilerna direkt på din PC dator och har Mozilla Firefox som browser finns ebok-läsaren EPUBReader att hämta som tillbehör.  För Windows Explorer finns ett bra  läsprogram http://epubfilereader.com

Lycka till!  Har du problem med layout och läsbarheten i någon av böckerna, eller finner korrekturfel, så meddela mig gärna. (pehr@pehrsallstrom.se) Det är lätt gjort att ändra!

Jag har tillverkat mina e-böcker med hjälp av en editor som heter "Sigil".  Den följer standarden EPUB2, i sin tur baserad på XHTML1.1 och CSS, samt teckenkod UTF-8. Om innebörden av dessa konventioner kan man läsa på http://w3schools.com  


Angående olika läsutrustning

Jag har testat böckerna på Sony Reader  PRS-T3 (6") och Kobo Aura HD (6,8") 

Det beror på att jag är intresserad av den nya teknik för bildskärmar som kallas "E-ink". De sägs vara behagligare för ögonen än lysande skärmar, som bygger på LCD eller OLED. Bilden är helt stabil och stilla på skärmen, till skillnad från de senare som högfrekvent blinkar. Det är ju även en mer ekologisk typ av skärmar, eftersom de använder befintligt ljus i stället för att kämpa emot detta. De är av detta skäl avsevärt energisnålare.  

Nackdelen (i mångas ögon) är att det bara är gråskala samt att det inte går att köra animationer eller video eller surfa på nätet. Alltså: Strängt taget bara läsa text. Jag tror många därför trots allt (tills vidare) föredrar att använda surfplatta eller en stor smartphone.  

Man kan tycka att boken om Färgblindhet är orimlig utan färgillustrationer. Det är sant, men det gäller faktiskt bara en enda bild, nämligen den som visar förväxlingsfärger.  Orsaken till att jag anser att materialet passar som e-bok är att det är så mycket text. Jag har även lagt ut det hela på min hemsida, i en form som lämpar sig för vanlig datorskärm. (F.ö. är även bilderna i e-boken i färg, till glädje för den som läser boken på färgskärm.)

Jag är förvisso vän av pappersböcker och tror aldrig välgjorda sådana kommer att försvinna. Däremot ogillar jag snåla pocketböcker, med pyttesmå typsnitt och smala mariginaler och limmade i ryggen, så de inte går att öppna utan våld.  

E-böcker lämpar sig för långa texter. Kortare texter, med diverse multimediala illustrationer, passar bättre för web-format.  

Ett problem med att e-böcker skall kunna läsas med så varierande utrustning, är att man måste räkna med mycket varierande storlek på satsytan. Det spelar ringa roll för texten, eftersom typsnittet anpassas.  Däremot är det knepigare med bilderna. Perfekta grafiska bilder blir nämligen lätt förvrängda, så snart man försöker göra dem större eller mindre (genom att algoritmiskt expandera eller komprimera dem.)  Tills vidare använder jag en maximal bildbredd om 720px, som passar de flesta läsplattor, allra helst 7" som vanligtvis har 1280 x 800 px. (Undantaget Kobo Aura HD som har 1440 x 1080 px och tills vidare är den lyxigaste.)

En bok med testbilder, för att se vad din läsare rår med, kan du ladda ner HÄR.

Aktuellt per 13 oktober 2014